Μετά την έντονη κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδος θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους παραγωγούς που ζημιώθηκαν από την χαλαζόπτωση να προβούν σε ψεκασμούς με κατάλληλα μυκητοκτόνα ώστε να αποφύγουν στο μέτρο του δυνατού δευτερογενείς προσβολές μυκήτων στον καρπό.
Επίσης συνιστούμε να επιταχυνθεί όσο δυνατό περισσότερο η συγκομιδή της ελιάς και η έκθλιψη ώστε να μην υπάρξει επιπλέον υποβάθμιση της ποιότητας.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους παραγωγούς λόγω της αυξημένης υγρασίας των τελευταίων εβδομάδων είναι απαραίτητο τα δένδρα να είναι καλυμμένα για τις ασθένειες που ενδημούν. Πάντα να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην υπολλειμματικότητα των φαρμάκων και τις μέρες εφαρμογής προ της συγκομιδής.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΥΤΗ:
- Κυκλοκόνιο
Προσβάλει κυρίως τα φύλλα προκαλώντας αποφύλλωση και εξασθένιση των δένδρων. Βροχερός και υγρός καιρός ευνοούν νέες φθινοπωρινές μολύνσεις που εκδηλώνονται με την εμφάνιση καστανών κυκλικών κηλίδων. - Κερκοσπορά
Μυκητολογική ασθένεια που μαζί με το κυκλοκόνιο προκαλούν πρόωρη φυλλόπτωση. Στην κάτω επιφάνεια του φύλλου εμφανίζεται μεταχρωματισμός σκούρου χρώματος που μοιάζει με την καπνιά και στην πάνω επιφάνεια κίτρινες κηλίδες που νεκρώνονται με αποτέλεσμα έντονη φυλλόπτωση την επόμενη άνοιξη και καλοκαίρι. - Καρκίνωση
Οφείλεται σε βακτήριο που εκδηλώνεται με το σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινώματα) στα κλαδιά στους μεγάλους κλάδους και στον κορμό. Νέες μολύνσεις γίνονται εφόσον επικρατεί υγρός καιρός σε πληγές που προκύπτουν από την συγκομιδή, το κλάδεμα, τον παγετό, το χαλάζι ή τον έντονο άνεμο.
Εκ του Γεωπονικού τμήματος της Ένωσης Κιάτου.